Fore Kazıklar, çeşitli yöntemlerle zemine yerleştirilen betondan (donatılı veya donatısız) yapılmış silindirik gövdelerdir. Yüksek yapısal yükleri daha alçak, yük taşıyan topraklara iletirler.
Sıralar halinde veya sekant konfigürasyonda kurulduklarında, bir kazı veya dik eğim veya kesilen yeraltı suyu için bir destek duvarı oluşturabilirler. Kazıkların uzunluğu, çapı, malzemesi, geometrisi ve yerleşimi, kullanım amacına göre değişebilir.
Fore Kazık Temel Teknikleri ve Faydaları
Delikli şaft olarak da adlandırılan
fore kazık, ağır dikey yüklere sahip yapıları destekleyen bir tür betonarme temeldir. Fore kazık, yerinde dökme beton kazıktır, yani kazık şantiyeye dökülür. Bu, prekast beton kazık kullanan eğrilmiş kazık ve betonarme kare kazıklı temeller gibi diğer beton kazıklı temellerden farklıdır. Fore kazık çakma genellikle köprü çalışmaları, yüksek binalar ve büyük endüstriyel kompleksler için kullanılır ve bunların tümü derin temeller gerektirir.
Fore Kazık İşlemi
Fore kazık çakma,
fore kazık makinesi kullanarak zemine dikey bir delik açmakla başlar. Makine, toprağı ve kayayı çıkarmak için özel olarak tasarlanmış delme aletleri, kovalar ve kepçelerle donatılabilir. 60 metreye kadar derinliğe ve 2,4 metreye kadar çapa kadar kazıklar delinebilir. Delme işlemi, toprağa geçici bir çelik silindir veya manşon sürmeyi içerebilir. Bu, yığın dökülene kadar deliğin üst kısmında yerinde kalır.
Delik açıldıktan sonra, bir takviye çeliği inşaat demiri yapısı inşa edilir ve deliğe indirilir, ardından delik betonla doldurulur. Yığının tepesi, yukarıdaki yapıyı desteklemek için zemin seviyesine yakın bir temel veya payandayla kapatılabilir.
Fore kazık işleri fore kazık müteahhidi tarafından yapılmalıdır, fore kazık inşaatı ve mühendisliği ile toprak ve şantiye koşulları hakkında kapsamlı bilgi ve deneyim gerektiren son derece uzmanlaşmış bir işlemdir.
Fore Kazık Uygulamaları
Temeller için kullanıldığında, binalar ve binlerce tonluk yük yükleyen diğer yapılar için fore kazıklar belirtilir. Ayrıca kararsız veya zorlu toprak koşullarına özellikle çok uygundurlar. Temel sistemlerine ek olarak, toprak tutma için yapısal yer altı duvarları oluşturmak için fore kazıklar kullanılır. Kazıklar, 75 ila 150 mm’lik kazıklar arasında (bitişik kazık duvarı olarak adlandırılır) birbirine yakın yerleştirilebilir veya genellikle yeraltı suyunun göçünü kontrol etmek için kullanılan kesişen bir kazık duvarı oluşturmak için üst üste gelecek şekilde yerleştirilebilir.
Fore Kazık Yapımının Zorlukları
Diğer herhangi bir derin temel sistemi gibi, sıkılmış kazıklar müteahhit için zorluklar yaratır. Kullanılan sondaj yöntemi zemin tipine bağlı olduğundan, yüklenici kapsamlı bir zemin araştırması ve raporu tamamlamalıdır. Kazık çakma müteahhidi, çevredeki toprağın bozulmasını en aza indirecek en iyi sondaj yöntemini seçmek için toprak raporuna ve geçmiş deneyimine güvenir.
Toprak, kum, çakıl ve silt gibi kohezyonsuz olduğunda veya delik su tablasının altına uzandığında, delik çelik kafesler veya bentonit süspansiyonu gibi stabilize edici çamur kullanılarak desteklenmelidir. Bu çözüm çok karmaşık bir süreç olabilir ve projeye önemli ölçüde karmaşıklık katabilir.
Fore Kazık Avantajları
Fore kazıkların veya delikli şaftların geleneksel temellere veya diğer kazık türlerine göre başlıca avantajları şunlardır:
- Değişken uzunluktaki yığınlar yumuşak, sıkıştırılabilir veya şişen topraklardan uygun yatak malzemesine uzatılabilir.
- Kazıklar, don penetrasyonunun ve mevsimsel nem değişiminin altındaki derinliklere kadar uzatılabilir.
- Büyük kazılar ve sonraki dolgu en aza indirilir.
- Bitişik toprakta daha az bozulma meydana gelir.
- Titreşim nispeten düşüktür ve bitişik kazıkların veya yapıların bozulmasını azaltır.
- Kazık şaftı tabanını şaft çapının üç katına kadar genişleterek yüksek kapasiteli kesonlar inşa edilebilir, böylece birden fazla kazıklı gruplar üzerinde kapak ihtiyacını ortadan kaldırır.
- Birçok tasarım durumu için, fore kazıklar, çakılmış kazıklardan potansiyel olarak daha iyi ekonomiklikle daha yüksek kapasiteler sunar.